Οι φυγοκεντρικοί αποχυμωτές δουλεύουν ,με μεγάλο αριθμό στροφών με αποτέλεσμα να φτάνουν ακόμα και τις 20.000 στροφές. Οι λεπίδες που περιέχουν είναι ανοξείδωτες ώστε να μπορούν να τεμαχίζουν και να πολτοποιούν τις τροφές, αποχυμώνοντας ταυτόχρονα. Το στόμιο τους δεν είναι αρκετά μεγάλο και οι τροφές θα πρέπει να τεμαχίζονται πριν αποχυμωθούν. Συνήθως το κόστος τους είναι χαμηλό (από 50-100 ευρώ) και αυτούς τους αποχυμωτές τους συναντάμε σε πολλά σπίτια αλλά και σε μαγαζιά.

 

Πλεονεκτήματα/Μειονεκτήματα

Ο χρόνος παρασκευής χυμού σε ένα φυγοκεντρικό αποχυμωτή είναι ελάχιστος καθώς και το κόστος αγοράς του είναι αρκετά χαμηλό. Όμως αυτό που λειτουργεί σαν πλεονέκτημα μπορεί να λειτουργήσει και ανάποδα. Μπορεί να αποχυμώνει αρκετά γρήγορα, λόγω των πολλών στροφών όμως η μεγάλη ταχύτητα αναπτύσσει υψηλές θερμοκρασίες στις λεπίδες και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την οξείδωση των φρούτων και των λαχανικών καταστρέφοντας τα θρεπτικά συστατικά και τα ιχνοστοιχεία. Ο χυμός περιέχει αρκετό πολτό και αφρό λόγω της υψηλής ταχύτητας παραγωγής του. 

Από την άλλη μεριά βρίσκονται οι αργοί αποχυμωτές ή αλλιώς αργής σύνθλιψης που δουλεύουν στις 60-80 στροφές και διαθέτουν αντί για ανοξείδωτες λεπίδες ένα κοχλία ώστε να στύβουν τα φρούτα ή τα λαχανικά βγάζοντας το χυμό τους απαλλαγμένο από τις φλούδες και τους σπόρους. Το στόμιο τους είναι αρκετά ικανοποιητικό ώστε να μπορεί να χωρέσει ακόμα και ένα ακαθάριστο μήλο. Το κόστος τους κυμαίνεται από 200-500 ευρώ.

Πλεονεκτήματα/Μειονεκτήματα 

Η ποιότητα του χυμού τον ανακηρύσσει νικητή σε σύγκριση με τον φυγοκεντρικό αποχυμωτή. Ο κοχλίας συνθλίβει τα φρούτα και τα λαχανικά σε πολύ χαμηλές στροφές βγάζοντας όλο το χυμό απαλλαγμένο από το πολτό και τις φλούδες. Έτσι έχουμε περισσότερο ποιοτικό χυμό με μικρότερη ποσότητα φρούτων και λαχανικών. Το στόμιο είναι αρκετά μεγάλο συνεπώς δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για την προπαρασκευή του χυμού. Ευκολία στη συναρμολόγηση αλλά και στο καθαρισμό. Επιπλέον διαθέτει εξαρτήματα για τη παραγωγή γρανίτας, παγωτού, γάλατος από ξηρούς καρπούς, μαρμελάδας, smoothies. Το κόστος του σε σύγκριση με το φυγοκεντρικό είναι πιο υψηλό.

‘Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η επιλογή ενός αποχυμωτή έχει να κάνει με το ποσό που μπορούμε να διαθέσουμε καθώς και με τη ποιότητα του χυμού που θέλουμε να προσλαμβάνουμε καθημερινά. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι ο χρόνος που μπορούμε να διαθέσουμε είναι ελάχιστος και το σημαντικότερο είναι ότι οχυρώνουμε καθημερινά τον οργανισμό μας προστατεύοντας τον από λοιμώξεις και ιώσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι καθημερινά θα πρέπει να καταναλώνουμε 5 μερίδες* φρούτων** και λαχανικών***. Αν σκεφτούμε ότι κάθε πρωί μπορούμε να πάρουμε μαζεμένες και τις 5 μερίδες φρούτων σε ένα ποτήρι και το απόγευμα τις άλλες 5 μερίδες λαχανικών πάλι με τη μορφή χυμού, η ποσότητα που συστήνετε από τους γιατρούς δεν είναι ανέφικτη. Για την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών τα λαχανικά θα πρέπει να προσλαμβάνονται σε υγρή μορφή και χωρίς να είναι μαγειρεμένα.

 

*Μια μερίδα αντιστοιχεί σε 80 γρ., δηλαδή οι πέντε μερίδες είναι 400γραμμάρια.

**Για τα μικρά φρούτα πχ. φράουλες 1 μερίδα αντιστοιχεί σε 2-3 τεμάχια. Για τα μεσαία φρούτα π.χ μήλο, 1 μερίδα αντιστοιχεί σε 1 τεμάχιο, ενώ για τα μεγάλα όπως το καρπούζι αντιστοιχεί σε μια φέτα του φρούτου.

***Για τα λαχανικά 1 μερίδα αντιστοιχεί σε 4-5 κουταλιές της σούπας π.χ μπρόκολο, καρότα κλπ.