ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ 210 5135874 210 5137553 210 5138141

Φίλτρα αλουμινίου ή φίλτρα χοάνης (baffle) για τον απορροφητήρα σας?

28/07/2023

Τι είναι τα φίλτρα χοάνης (Baffle) ?
Τα φίλτρα χοάνης είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα και γίνονται όλο και πιο δημοφιλή για χρήση σε επαγγελματικές αλλά και οικιακές κουζίνες. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας τους είναι η εμφάνισή τους. Ωστόσο, ένα φίλτρο χοάνης παρέχει καλύτερο φιλτράρισμα λίπους και χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου πυρκαγιάς, επειδή οι φλόγες από τις εστίες δεν μπορούν να περάσουν μέσα από το φίλτρο χοάνης. Τα φίλτρα χοάνης συχνά κατασκευάζονται από  αλουμίνιο ή ανοξείδωτο χάλυβα, με μια ελικοειδή διαδρομή από την οποία περνά το λίπος. Συνήθως διατίθενται σε μέγεθος 2 ιντσών και έχουν δύο διαφράγματα σε ίσες αποστάσεις σε ρολό. Ο λόγος για την απόσταση στο φίλτρο είναι η εξασφάλιση βελτιστοποιημένης ροής αέρα. Με αυτόν τον τρόπο, δεσμεύεται με επιτυχία περισσότερο λίπος στο φίλτρο. Στη συνέχεια, το λίπος μπορεί να ταξιδέψει κάτω από τα διαφράγματα και να πέσει στη λεκάνη συλλογής. Τα φίλτρα χοάνης αποτρέπουν τον κίνδυνο φλόγας να περάσει μέσα από τα διαφράγματα του φίλτρου.

Τι είναι τα φίλτρα αλουμίνιου ?

Ένα άλλο δημοφιλές φίλτρο απορροφητήρα κουζίνας είναι το φίλτρο αλουμινίου, το οποίο κατασκευάζεται από πολλαπλά στρώματα πλέγματος. Τα στρώματα από πλέγμα χάλυβα ή αλουμινίου συγκρατούνται μεταξύ τους από ένα πλαίσιο αλουμινίου. Οι λιπαρές αναθυμιάσεις που παράγονται από τη διαδικασία μαγειρέματος παγιδεύονται μέσα στα στρώματα του πλέγματος στις λεγόμενες λιποπαγίδες. Τα φίλτρα αλουμινίου είναι εύκολα στη χρήση και ανθεκτικά, αν και θα πρέπει να καθαρίζονται σε τακτική βάση, αλλιώς θα συσσωρευτούν λίπη τα οποία θα μπλοκάρουν τη ροή του αέρα, οδηγώντας σε προβλήματα του συστήματος εξαγωγής.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΦΙΛΤΡΩΝ ( ΧΟΑΝΗΣ )BAFFLE ΜΕ ΤΑ ΦΙΛΤΡΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

ΘΕΤΙΚΑ ΤΩΝ ΦΙΛΤΡΩΝ ΧΟΑΝΗΣ (BAFFLE)

 • Καλύτερο φιλτράρισμα λίπους – μπορούν να λειτουργήσουν με δίσκο φίλτρου, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν υπολείμματα λίπους παγιδεύονται και συλλέγονται με επιτυχία.
 • Μεγαλύτερη αντίσταση στη φωτιά και στη φλόγα – τα φίλτρα χοάνης μπορούν να λειτουργήσουν σε υψηλές θερμοκρασίες και προστατεύονται από κινδύνους πυρκαγιάς.
 • Αισθητική εμφάνιση – ο κομψός και όμορφος σχεδιασμός καθιστά τα φίλτρα αυτά κορυφαία επιλογή για επαγγελματικές και οικιακές κουζίνες.
 • Αντοχή στη διάβρωση
 • Ανθεκτικά – είναι μια μακροχρόνια λύση στην οποία μπορείτε να βασίζεστε για τα επόμενα χρόνια.
 • Εύκολο καθάρισμα με μούλιασμα ή πλυντήριο πιάτων – σε σύγκριση με τα φίλτρα αλουμινίου, τα φίλτρα χοάνης καθαρίζονται ευκολότερα και χρειάζονται λιγότερο χρόνο για συντήρηση.
 • Οικονομικά σε μακροχρόνια λειτουργία καθώς μειώνει το κόστος του ακριβού καθαρισμού των αγωγών.

 ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΩΝ ΦΙΛΤΡΩΝ ΧΟΑΝΗΣ (BAFFLE)

 • Βαρύτερα από τα φίλτρα αλουμινίου – αυτά τα φίλτρα απορροφητήρα κουζίνας είναι σημαντικά βαρύτερα σε σύγκριση με τα φίλτρα αλουμινίου, γεγονός που θα μπορούσε να κάνει λίγο πιο δύσκολη την τοποθέτησή τους.
 • Πιο ακριβά – το αρχικό κόστος αγοράς και εγκατάστασης φίλτρων χοάνης είναι υψηλότερο, αλλά μακροπρόθεσμα, αυτή η λύση προσφέρει σημαντική οικονομία.

ΘΕΤΙΚΑ ΤΩΝ ΦΙΛΤΡΩΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

 • Πιο οικονομικά
 • Μπορούν να πλυθούν σε πλυντήριο πιάτων.
 • Ελαφρύτερη δομή.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΩΝ ΦΙΛΤΡΩΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

 • Πιο θορυβώδες από τα φίλτρα χοάνης.
 • Μειωμένη πυρασφάλεια.
 • Δεν είναι τόσο ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες.

Στο παρελθόν, τα φίλτρα αλουμινίου είχαν χρησιμοποιηθεί ως κύρια φίλτρα σε επαγγελματικές κουζίνες, ωστόσο τα τρέχοντα πρότυπα και οι οδηγίες προτείνουν ότι τα φίλτρα χοάνης πρέπει να προτιμώνται καθώς προσφέρουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στη φωτιά και τις φλόγες. Τα φίλτρα αλουμινίου πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περιβάλλον όπου η παραγωγή λίπους είναι χαμηλή και υπάρχουν λιγότεροι κίνδυνοι πυρκαγιάς, π.χ. οικιακές κουζίνες.